Uuden toimintaympäristön rakentuminen
Virtuosin mukaantulo alueorkesterihankkeeseen
Uusi toimintataso: Täysimittainen sinfoniakonsertti
Kohti ammattimaista alueorkesteritoimintaa
1. Konsertin verkkolähetyssivu
2. Otteita animaatiosta ’SNEG/LUNTA’ (Ariadna ja Ph. Donner)
3. Sinfonietta Lentuan konsertin äänittäminen (Timo Haverinen)
5. Henkilökohtaista mainontaa edistävä lennäkki
7. Orkesteriperiodin kalenteri
8. Sanomalehtiartikkeli, Kuhmolainen 22.10.2002
9. Sanomalehtiartikkeli, Kuhmolainen 29.10.2002
10. Sanomalehtiartikkeli, Kainuun Sanomat 14.10.2002
11. Sanomalehtiartikkeli, Kainuun Sanomat 22.10.2002
12. Konserttiarvostelu, Kainuun Sanomat 27.10.2002
13. Radio-ohjelman www-tiedote, Ylen ykkönen / Musiikkiuutiset 24.10.2002
Sinfonietta Lentua was originally a way of
training students at the Kuhmo Music Institute in orchestra musicianship. This
educational aim is currently being combined with those of increased
professionalism and interregional development cooperation. This turn has
developed as the result of a new scheme of collaboration where the Music
Institute draws on the skills and resources of the International Centre of
Expertise in Chamber Music – Virtuosi, which also has its headquarters in
Kuhmo.
The orchestra is rather special, not only in
the sense that students play together with professional musicians. The
conductor, Jukka-Pekka Kuusela has cleverly utilized Kuhmo’s situation close to
the Russian border. It is a fact that half of Sinfonietta Lentua’s musicians
come from the Karelian Republic of Russia. This distinguishes the project from
many others. The other half of the ensemble is coming from Kainuu, which makes
the undertaking also an important effort of regional development. Music actually
seems to be a quickly moving sector when it comes to interregional
cooperation.
This report describes the period between 19.
and 25. October 2002 when the orchestra for the first time prepared a full
symphony concert program including an opera prelude composed by Modest
Musorgski, a piano concerto by Robert Schumann and a symphony by Ludwig van
Beethoven. The soloist, Ukrainian Vjatsheslav Novikov, sets a high standard for
future visitors. His nationality signals an interest in developing musical
relations not only with the closest interregional partners, but with all
countries which affiliate with the aims of the Northern Dimension initiative of
the European Union.
The slogan of the orchestra – Music in a New
Dimension – also articulates the exploratory character of the undertaking. Apart
from artistic crossovers into dance, poetry and visual arts, the Sinfonietta is
taking advantage of the net communication resources developed at the Centre of
Expertise. Multimedia presentations and netcasted distribution of content are
part of the format under development. This report as well as future material
will be published under the web address [http://www.znak.fi/users/pdonner/uuo/].
Philip Donner, who is working as a researcher
at Virtuosi, has taken up the producer’s responsibilities. Donner looks for ways
of improving information output to supplement Kuusela’s growing ambitions for
better artistic quality. Fundraising focuses on state support for orchestra
activities, in addition to European resources for interregional development and
funds for work in the Northern Dimension. Interested parties are requested to
[
pdonner@virtuosi.fi (
contact the producer,
[UUO])]
by email.
Kuhmon musiikkiopisto on vuoden 2000 lopusta lähtien rakentanut orkesterihanketta, joka on asteittain kasvanut paikallisesta koulutusprojektista kunnianhimoiseksi ja kansainvälisiäkin ulottuvuuksia omaavaksi alueorkesterihankkeeksi.
Toistaiseksi periodiorkesterina etenevä projekti perustuu kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan pitkäjänteiseen työhön ja kokemukseen. Opiskellessaan Moskovassa ja toimiessaan kapellimestarina Karjalan tasavallassa ja Baltian maissa Kuusela on solminut kontakteja, jotka mahdollistavat monien eri musiikillisten voimavarojen kokoamisen kainuulais-karjalaiseksi alueorkesterihankkeeksi.
Valtaosa orkesterin suomalaisjäsenistä rekrytoidaan Kuhmon musiikkiopiston opettajien, nykyisten ja entisten, muusikon ammattia tavoittelevien opiskelijoiden keskuudesta. Orkesterin konsertit tarjoavat opiston kasvateille kouluttautumismahdollisuuden tiellä kohti ammattimuusikon uraa. Musiikkiopisto on myös toiminut aktiivisesti Vienan Karjalassa, erityisesti kansanmusiikin tutkimuksen saralla. Tämä luo oivallisen kiinnekohdan Sinfonietan aluekehitystyölle.
Musiikkiopisto työskentelee Kuhmon kaupungin ylläpitämän Kuhmo-talon toimitiloissa. Sinfonietta Lentua on kuuluisan Lentua-salin nimikko-orkesteri. Kulttuuritalon tehtävää toteuttava rakennus antaa mainiot edellytykset harjoitustyölle, kun apuna on musiikkiin perehtynyt, asiantunteva henkilökunta ja tarkoituksenmukaiset puitteet.
Esityksien korkea taso perustuu myös hyviin suhteisiin
alueen muihin musiikkiorganisaatioihin. Kuusela on luonut toimivat yhteydet mm.
Kuhmon kamarikuoroon ja Petroskoin valtion konservatorion akateemisen kuoroon.
Tällä menetelmällä on tuotettu ensin Schubertin messu ja sitten Carl Orffin
Carmina Burana.
Tämän raportin tarkoituksena on välittää tietoa 19 –
25.10.2002 toteutettuun tuotantoon liittyvistä yksityiskohdista ja varsinkin
uuden tulokkaan, Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskuksen roolista
alueorkesteriyhteistyössä.
Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla ja Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskuksella on yhteinen opetusministeriön rahoittama yliopistollinen aluekehityshanke, jonka tarkoituksena on tukea Virtuosin ja Kuopion osaston yhteistoiminnan kehittämistä erityisesti musiikin opetuksen ja tutkimuksen verkoston, MOVE:n yhteydessä. Kuhmo on toinen kahdesta pilottipaikkakunnasta, joilla on luotu tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuuria sekä verkkoviestinnän peruskoulutusta.
Jukka-Pekka Kuusela on ottanut aktiivisesti osaa hankkeen järjestämään henkilöstökoulutukseen, musiikinopettajien tieto- ja viestintätekniikan perustaitojen valmennukseen, notaatio-ohjelmien käyttäjäkoulutukseen, videoneuvotteluvälineiden käyttökurssin sekä kapellimestareiden mestariluokkaopetukseen.
Kuusela näki Virtuosin toimeenpaneman konserttidemonstraation 'HiFi-neuvottelu', jossa videoneuvottelun puhelinäänentoistoon perustuva ääni korvattiin stereofonisella musiikkiäänentoistolla. Vanhan musiikin gambasoittoon keskittyvän esimerkin nähtyään kapellimestari lähestyi Virtuosin tutkijaa Philip Donneria tiedustellen osaamiskeskuksen mahdollisuuksia ratkaista kyseisellä tekniikalla hajallaan asuvan orkesterin harjoittelupulmia. Tutkija otti vastaan haasteen ja näin alkoi osaamiskeskuksen yhteistyö alueorkesterin kanssa.
Sinfonietta Lentua markkinoi itseään Uuden ulottuvuuden orkesterina. Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskus Virtuosi suorittaa aluekehitystyötä ja pyrkii käynnistämään uutta, lähialuekehittämiseen liittyvää toimialaa. 'Uudet ulottuvuudet' viittaavat sitoutumiseen Pohjoisen ulottuvuuden tavoitteisiin.
Orkesteri toivoo löytävänsä esiintymismahdollisuuksia ja korkeatasoisia solisteja pohjoisen ulottuvuuden kohdealueelta, Baltian maista, Ahvenanmaalta, Suomesta, Karjalasta ja Venäjältä. Donner on saanut tehtäväksi etsiä uutta työntekijää Virtuosin nuotistohankkeeseen. Pyrkimyksenä on löytää musiikkiasiantuntija, joka samalla voisi toimia orkesterin intendenttinä. Venäjänkielentaitoisena intendentti hoitaisi taitavasti yhteydenpidon karjalaisiin muusikkoihin samalla kun työ Baltian maiden kanssa olisi kestävällä perustalla.
Virtuosi pyrkii toimimaan suunnannäyttäjänä verkkoviestinnän ja verkkomultimedian alalla. Osaamiskeskus luo orkesterille uusia ilmaisukanavia välittämällä konsertit verkkolähetyksinä valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Tässä konsertissa annettiin viitteitä tulevasta formaatista Hovanstshina-alkusoiton yhteyteen rakennetulla multimediaesityksellä. Esitystä varten oli lainattu pulttivalot, joita orkesteri tarvitsee tulevissakin mykän filmin ja esityksellisen multimedian tuotannoissa. Konsertti taltioitiin myös verkkolähetyksen keinoin (liite 1).
Periodiorkesterina toimineen Sinfonietta Lentuan musiikilliset tavoitteet asettuvat joka kerta yhä korkeammalle. Vaikeasti esityskuntoon koottava, kahden tasavallan kuoroja yhdistävä ja Kajaanin tanssiteatterin osuuksiakin sisältävä Orffin Carmina Burana organisatorisesti haasteellinen tehtävä. Työ edellytti monipuolisen ja runsaslukuisista jäsenistä koostuvan kokoonpanon valmentamisen ja eri osuuksien yhteensovittamisen.
Raportoitavassa produktiossa pääpaino oli musiikillisen laadun kehittämisessä. Konsertit sisältävät pääsääntöisesti vain uutta ohjelmaa, jos ei esiintyminen tapahdu uudella paikkakunnalla. Orkesteri esitti 24.10.2002 Kuhmo-talossa pidetyssä tilaisuudessa täysimittaisen sinfoniakonserttiohjelman, johon sisältyi ooppera-alkusoitto, pianokonsertto ja wieniläisklassinen sinfonia. Musorgskin, Schumannin ja Beethovenin teokset edustivat lisäksi vaikeahkoa vaativuusastetta. Ohjelmiston yksityiskohdat näkyvät oheisesta ohjelmalehtisestä (liite 6).
Periodin produktioon osallistui muusikoita Kainuusta ja Karjalan tasavallasta (muusikot ja orkesterin soittimisto luetellaan samoin oheisessa ohjelmalehtisessä). Osallistuvat suomalaiset olivat Kuhmon musiikkiopiston opettajia ja oppilaita. Karjalaiset muusikot olivat Petroskoin konservatorion orkestereista. Periodiorkesteri oli koolla yhteisharjoituksia varten viikon ajan (kalenteri liittessä 7).
Tämänkertaisen tuotannon järjestämiseen osallistui ensi kerran Kuhmon musiikkiopiston lisäksi Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskus Virtuosi, jonka tutkija Philip Donner työskenteli hankkeen tuottajana. Osaamiskeskus valmistelee lähialuehanketta, johon orkesterin profiili sopii erinomaisesti.
Virtuosin tehtävänä on vauhdittaa alueen ammattimaista musiikkitoimintaa ja kehittää sitä taloudellisten kriteerien kannalta mielekkääksi työksi. Kuuselan innovatiivinen, kahden maan muusikkoresursseja hyödyntävä orkesteritoiminta sisältää lisäksi houkuttelevia perspektiivejä Euroopan Unionin pohjoisen ulottuvuuden ideoiden toteuttamiseksi. Tällaisesta aloitteellisuudesta riippuu viime kädessä Kainuun tulevaisuus.
Kuhmossa on syntymässä taitava työskentelytiimi, joka hallitsee konserttien esitystekniikan ja verkkolähetystekniikan keinot. Kun tekniset apuvälineet vähitellen ovat ammattityöskentelyyn kelvollista tasoa, voidaan konserteista tuottaa ankarat laatuvaatimukset täyttävää sisältöä.
Virtuosin äänittäjä Timo Haverinen tuottaa konserttitallenteesta muusikoille jaettavan tallenteen, joka samalla toimii orkesterin referenssivälineenä. Haverinen kuvaa toimintaansa oheisessa raportissa (liite 3). Kuhmo-talon valomies Kari Pulkkinen työskentelee valomestarina ja kameramiehenä. Apuna on lisäksi kaksi vapaaehtoisassistenttia – Ilja Donner ja Jarkko Klemetti – jotka osallistuvat videotuotantoon.
Kuhmon musiikkiopisto tuotti paikallisen työvoimaviranomaisen myötävaikutuksella orkesterille järjestäjän, kurssisihteeri Salme Rönkkö, joka huolehti vierailevan ryhmän hyvinvoinnista: välipaloista, kuljetuksista (liitteiden joukossa on myös orkesteriperiodin kalenteri). Rönkkö hoiti myös maksuliikennettä, Interreg-projektin työntekijän Arja Kyllösen kanssa.
Kuhmon musiikkiopiston kansan- ja kamarimusiikkihanke 'Kokko lenti koilta ilmoin' kantoi päävastuun suomalaisten muusikkojen kuluista. Karjalaisten muusikkojen kulut peitettiin useammasta eri lähteestä saatujen määrärahojen avulla. Näiltä osin suurimpia vastuunkantajia olivat Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskus, Kuhmon kaupunki ja Pro Kuhmo Oy.
Konserttijulisteen aihetta on animoitu niin, että tummalle taivaalle venäjänkielisesti kirjoitetut käsitteet saavat esityksessä suomenkielisen tulkinnan. Lopulta näyttäytyy aamuruskon peittämän maapallon kaareva pinta ja sen yllä valokehä ja pimeä taivas (liite 2).
Esitys laadittiin Virtuosin RealPix- ja SMIL-toimitusvälineillä, joita Donner on kehittänyt musiikinopetuksen ja muiden virtuaaliyliopistotoimijoiden oppimateriaalituotantojen valmistamista helpottaviksi apuvälineiksi. Virtuosin tutkija kehitteli esitysformaattia yhteistyössä Kuhmo-talon valomestarin, Kari Pulkkisen kanssa.
Sinfonietta Lentua toteuttaa pohjoisen ulottuvuuden ajatuksia esiintymällä EU:n rajanaapureista tulevien solistien kanssa. Orkesterin pianosolistina oli tällä kertaa ukrainalaissyntyinen Vjatsheslav Novikov, joka esitti Schumannin a-molli pianokonserton. Novikov on moninkertainen Kuhmossa kävijä ja kansainvälisen tason muusikko. Kuhmon konsertissa välittyi Novikovin syvällinen muusikkous ja virtuositeetti voimakkaana kuuntelijoille.
Modest Musorgskin Hovanstshina-oopperan alkusoiton teemana on aamun sarastus Moskova-joella. Alkusoitto antoi mahdollisuuden viitoittaa orkesterityöskentelyn tulevaa konserttiformaattia. Tilaisuuden juliste (liite 4) perustuu Ariadna Donnerin toteuttamaan monotypiaan. Kuva sisältää taiteilijan mieleen jääneitä Brodskyn runojen avainsanoja, joilla on kytkentä kainuulaiseen luonnonympäristöön: sneg/lunta, luna/kuu, puti/reitit jne.
Julisteen lisäksi tiedotukseen panostettiin tällä kertaa muutenkin painokkaasti. Orkesterin ystäville jaettiin julisteaineistoon ja konserttiohjelmaan perustuva lennäkki (liite 5). Tiedotusvälineille tuotettiin erimuotoisia tekstitiedotteita, joita levitettiin puhelinkeskustelujen jälkeen henkilökohtaisten kirjeiden ja faksien liitteinä orkesterin kontaktihenkilöille ja -yhteisöille. Konserttiyleisölle jaettiin ohjelmalehti, jossa tällä kertaa painotettiin orkesteriorganisaation uutta ilmettä.
Orkesteri oli varannut Lentua-salin hyvissä ajoin ennen konserttia. Lokakuun 24. järjestetty konsertti toteutettiin yhteensattumien vuoksi kuitenkin vaikeassa tilanteessa, jossa orkesteri joutui kilpailemaan yleisön suosiosta jo maineen saavuttaneen Tapiola Sinfonietan (28.10.) ja ulkomaisista ammattimuusikoista koostuvan Wiener Gaalan (26.10.) kanssa. Yleisömäärä ylitti kuitenkin järjestäjien odotukset.
Kuhmo-talon laskennan perusteella konserttia seurasi 130 katsojaa. Tämä on selvästi vähemmän kuin edellisen kuoron kanssa tehdyn Orff-produktion keräämä yleisömäärä, mutta kuitenkin kiitettävä katsojajoukko Kuhmossa sinfoniaorkesterin arkirutiineihin pyrkivälle orkesterille. Pienessä kainuulaisessa musiikkikaupungissa on selkeä tilaus alueorkesteritoiminnalle. Oikeilla keinoilla markkinoituna Kainuusta ja Karjalasta löytyy varmasti riittävästi yleisöä alueorkesterille.
Tiedotus onnistui yli odotusten. Julkaistut artikkelit sisältyvät tämän raportin liiteaineistoihin. Orkesteri onnistui murtautumaan uusille foorumeille valtakunnalliseen tietoisuuteen.
Kuntalehti on valinnut Sinfonietan kehitystoimet jatkuvan raportoinnin kohteeksi. Lehden 18/2002 numeron Kuntakierros -palstalla on hanketta koskeva pikku-uutinen, josta toimittaja Eeva-Liisa Hynysellä on tarkoitus jatkaa myöhemmin syvällisemmällä raportoinnilla.
Paikallislehdistö on selvästi ottanut orkesterihankkeen omakseen. Paikallislehti Kuhmolaisen sympaattinen konsertti-info 22.10. keskittyi osaamiskeskuksen suorittamiin tuotantorakenteiden jykevyyttä lisääviin toimiin. 29.10. ilmestyneessä lehdessä Ville Juutilainen antaa Jukka-Pekka Kuuselan tuulettaa tuoreita konserttivaikutelmiaan ja tulevaisuuden näköaloja (liitteet 8 ja 9).
Kainuun Sanomien Soili Riepula-Vähäaho valotti ensin 14.10. alueorkesterihankkeen taustoja ja kertoi myöhemmin 22.10. orkesterin valmistelusta konserttia varten. Jarmo Kokkonen kirjoitti 27.10. julkaistun konserttiarvostelun, jossa hän painotti ohjelmiston vaativuutta ja hämmästeli soittajien kykyä venyä tehtäviensä tasalle (liitteet 10-12).
Ylen ykkösen musiikkiuutisten Mari Koppinen valitsi konsertin ja alueorkesterihankkeen 24.10. päivän ykkösuutiseksi (vrt. liite 13). Lähialuetoimintaan osallistuva Radio Kajaus osasi 24. päivän kahdessa lähetyksessään problematisoida orkesterin asemaa radioyleisöä kiinnostavalla tavalla. Toimittaja Juha Mäntykenttä analysoi orkesterin olemusta akselilla maakuntaorkesteri – lähialueorkesteri.
Uuden orkesterin toiminnan kehittäminen on laajakantoinen tehtävä, jonka suorittaminen vaatii pitkän ajanjakson. Orkesterin kouluttaminen ammattilaistasolle on taiteellisestikin vaikea prosessi. Kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela kehittää vuosisuunnitelmaa, jossa työskentelytiheyttä ja toimintamuotoja lisätään nykyiseltä kahden konserttiohjelman tasolta viiden ohjelman laajuiseksi. Orkesterin piirissä työskentelevät erityisyhtyeet panevat myös toimintansa alulle Virtuosin verkkolähetysosaston kanssa.
Taloudellisen perustan tuottaminen valtion harkinnanvaraisen orkesterirahoituksen ja kahden valtion aluekehitysmäärärahojen avulla on sekin vaativa ja orkesterin toiminnan jatkuvuuden kannalta oikeastaan ratkaiseva tehtävä. Sinfonietta Lentuan markkinointi on vielä puutteellista ja sponsorointiin liittyvän yhteistyön kehittäminen kesken. Näissä suhteissa perustettavalla kannatusyhdistyksellä on edessään laaja työsarka.
Eri kulttuureista tulevia muusikkoja yhdistävän ensemblen tulee myös olla taloudellisesti eheä hanke. Ensimmäisenä pistää silmään karjalaisten muusikkojen kulukorvauksiin liittyvät puutteellisuudet. Vieraiden mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen osapuoleen ja sen kulttuuriin tulee lisäksi kehittää niin, että työtehtävät Kainuussa ovat riittävän virikkeellisiä ja antoisia myös varsinaisen harjoittelun ulkopuolella.
Konserttituotannon suhteellisen nopeasti tuotetut verkkolähetysaspektit tulee nostaa täysiveroiseksi konsertin osaksi. Tähän päästään pitkäjänteisellä suunnittelutyöllä. Sekä audio- että videotuotantoon käytetyt välineet eivät vastaa toimijoiden ammatillista osaamisen tasoa. On jännittävä nähdä mitä tapahtuu, kun uuden median tuotannot leviävät muualle Itä-Suomeen ja verkkolähetyksen avulla maailmanlaajuisesti. Tähän on kaikki mahdollisuudet Virtuosin solmimien kumppanuussuhteiden avulla.
Tulevana vuonna on tarkoitus käynnistää orkesterin verkossa toteutuvan harjoittelujärjestelmän pilotoinnin. Ensimmäisessä vaiheessa kokeilu tapahtuu Suomen alueella ja myöhemmin myös rajan takana. Tämän suunnitelman toteuttaminen edellyttää, että Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskuksen Interreg-hankkeelle myönnetään tarvittavat määrärahat.
Philip Donner