KPO:n WiMAX-laajakaista
Tapaus Timoniemi

WiMAX-laajakaistan teoriaa... ja käytäntöä


Kävimme Timoniemen tietoyhteiskuntatoimijoiden luona kyselemässä WiMAX-laajakaistan käyttökokemuksia. Kaikissa kolmessa kohteessa palvelun käyttöön liittyi ongelmia. Lopulta etsimme tarkoituksenhakuisesti asiakkaita, joilla palvelu toimii - ja kyllähän heitäkin löytyi: Timoniemen Netin toimittajat Maija ja Unto Tähkävuori käyttivät ongelmitta nettiyhteyttään kirjeenvaihtoon ja verkkosivujen selailuun.

Laajakaistaan perustuvat tietoyhteiskuntapalvelut ovat kuitenkin paljon muuta kuin sähköpostia ja nettitiedon hakua. KPO selvitti elokuussa WiMAX-palvelun käyttökokemuksia. Tulokset olivat samansuuntaisia kuin Timoniemellä. Pohdimme tässä artikkelin toisessa osassa havaittujen ongelmien syitä.

WiMAX on mikroaalloilla välittyvää radioliikennettä. Vaarojen väliin sijoittuva notko muodostaa luonnollisen esteen, jonka sivuuttaminen on vaikeata. Sen tietää jokainen, joka on yrittänyt puhua matkapuhelimeen Kekkostien varrella: Puhelu katkeaa säännönmukaisesti jossakin Ilma Haverisen karjatilan kohdalla. Samat luonnonolosuhteet estävät myös WiMAX-radioaallot.

Jorma Kyllönen arveli, että kosteus haittaa tietoliikennettä. Eräät tutkijat ovat hänen kanssaan samaa mieltä. Ruotsalaiset langattoman tietoliikenteen asiantuntijat ovat sen sijaan mittauksien kautta päätyneet ehdottomaan käsitykseen, että WiMAX-tietoliikenne vaimenee kohtalokkaasti kainuulaisille niin tutussa kuusimetsässä.

Kohtuutonta on kuitenkin vaatia, että pihakuuset pitää kaataa kun ei lopputuloksesta ole varmuutta. KPO:n suosittelema antennin korottaminen saattaa auttaa, jos tällä tavalla saadaan näköyhteys antenniin. Mutta eivätkö nämä ole keinoja, joilla kustannukset vain siirtyvät operaattorilta kuluttajalle?

Operaattori on tehnyt käyttöönoton turhan vaikeaksi vaatimalla, että käyttäjän pitää asentaa tietoliikenneohjelma tuotteen mukana toimitetulta CD-ROM. Yleisimmin käytössä olevassa Windows XP käyttöjärjestelmässä tarvittavat ohjelmat ovat jo valmiiksi asennettuna. Muista palveluntarjoajista poiketen KPO suosittelee, että laajakaistayhteys avataan vain nettityöskentelyn aikana. Tietoturva on todellakin parhainta, jos ei nettiyhteyttä ole laisinkaan. Joustavan työskentelyn kannalta on kuitenkin suotavaa, että yhteys avautuu heti käyttöjärjestelmän käynnistymisen yhteydessä.

WiMAX:in etuna on, että tietoliikenne on samansuuruista molempiin suuntiin. Jos WiMAX kilpailee ADSL:n kanssa on vaikea ymmärtää miksi liittymiä tarjotaan epäsymmetrisinä. Ongelmallista on myös, että KPO estää oletusarvoisesti erilaisia internetpalveluja. Tulevaisuuden tietoyhteiskuntapalvelut perustuvat videoon. Pentti Kyllösen kanssa todettiin, etteivät Virtuosin RealNetworks verkkolähetysaineistot välittyneet Timoniemenvaaralle. Palveluestot ja liittymän yksipuolisuuteen johtavat sopimusehdot haittaavat myös videoneuvotteluliikennettä. Kuka haluaa videopuhelimen, joka ei voi vastaanottaa puheluita?

Tekniikan sanotaan etenevän vauhdilla, mutta tässä kohdin joutuu kysymään miksi vanha ISDN toimii WiMAX:ia paremmin videoneuvottelualustana. Yhteydet muodostetaan kytkentäisesti päätepisteeltä toiselle ja kaikki bitit tulevat perille, sillä ne kulkevat suljettua silmukkaa pitkin päätepisteeltä toiselle.

Verkko-operaattori totesi karttaan katsottuaan tylysti Timoniemessä asuvalle ongelma-asiakkaalle, ettei yhteyden kuulukaan toimia. Tarvitaan lisälähettimiä. Jäämme siis odottamaan operaattorin lisätoimia. Epäilys on kuitenkin herännyt, ettei langaton tietoliikenne välttämättä aina ole paras ratkaisu haja-asutusalueden laajakaistan aikaansaamiseksi — niinkuin Kainuun maakunnan asiantuntijat väittivät.

KPO on luvannut, että kahden megatavun liittymä toimitetaan vuoden 2006 loppuun mennessä jokaiselle sitä haluavalle. Seuraamme siis tilannetta uudenvuoden jälkeen, kun maakunnan kanssa solmitun sopimuksen ehdot laukeavat.

Artikkeli on julkaistu 'Timoniemen Netti' -lehden numerossa 25.

Artikkelin toimittajan huomautus: Maakunnallisen sopimuksen ehtoja ei kyetty täyttämään asetettuun määräaikaan mennessä. Niinpä 23.2.2009 pidetyssä Kuhmon kylien kokouksessa hyväksyttiin kannanotto, jonka mukaan "Maakunta –kuntayhtymä ja KPO:n välinen sopimus langattomaan laaja-kaistaan liittyen pitää toteuttaa välittömästi täysimääräisenä."