Kuhmon musiikkiopisto

Rehtori Pekka Huttu-Hiltunen

1. Henkilöstökoulutus

Opisto on asettanut tavoitteekseen, että sen vakinainen henkilökunta koulutetaan verkko-osaajiksi. Suunnitelma etenee vaiheittain yksilötasolta alueelliseen toimintaan saakka. Ensimmäisen vuoden aikana keskitytään koulutukseen paikallistasolla:

a) Ensi vaiheessa opiston opettaja Juha Jokelainen osallistuu Sibelius-Akatemian koulutuskeskuksen järjestämään Synergialaboratorio-kokeiluun. Opisto hankkii tarkoitusta varten tarvittavat välineet (ISDN-linja, -kortti, multimediavarustus, head set, MIDI-koskettimisto, audiokortti). Jokelainen hankkii perustiedot yhteistoimintaohjelmistoista, verkkojulkaisutekniikasta sekä musiikin verkkojulkaisumuodoista.

b) Laajamittainen henkilöstökoulutus käynnistetään kesällä ennen syyslukukauden alkua. Musiikkiopiston tarkoituksena on tuottaa ope.fi-rahoituksella verkkoviestinnän ajokorttiopetusta sekä syksyn aikana synergialaboratorio-mallin mukaista musiikin verkkoviestinnän erityisopetusta. Koulutus järjestetään yhteistyössä Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen (Jarkko Lampinen) ja Virtuosin kanssa.

Kuhmon musiikkiopisto tähtää siihen, että seuraavassa vaiheessa opisto voisi tarjota yhteistyössä Suomen Musiikkioppilaitoksien liiton kanssa musiikin verkko-opetuksen konsulenttipalveluja Itä-Suomen alueella.

2. Verkko-opetus

Musiikkiopisto keskittyy toimintojensa kehittämiseen panostamalla perusopetukseen, kamarimusiikin opetukseen ja kansanmusiikin tutkimukseen. Verkkoviestintä nostetaan yhdeksi keskeiseksi työmuodoksi ja keinoksi kehittää toimintaa erikoismusiikkioppilaitoksen suuntaan.

a) Opisto on käynnistänyt kenraalibasson etäopetuskokeilun. Kokeiluun osallistuu kaksi opiskelijaryhmää, toinen Kuhmossa ja toinen Sotkamon toimipisteessä. Hankkeen ideana on kehittää vastaus siihen ongelmaan, että pienissä musiikkioppilaitoksissa on vaikea kerätä riittävästi opiskelijoita vaativien teoria-aineiden opetusryhmiin. Verkkoasetelman kautta saadaan ryhmien kokoa kasvatettua. Opettajina toimii Matti Ruippo, Juha Jokelainen ja Henrik Sandås. Sotkamon kunta on päättänyt panostaa hankkeeseen varustamalla tietokoneitaan musiikin verkko-opetukseen sopiviksi.

b) Kuhmon musiikkiopisto ja Virtuosi perustavat musiikin verkko-opetuksen mallikokoonpanoon, sisältäen kolme kompaktia työpistettä ja niihin integroidun videokonferenssivälineistön. Kehitystyöhön osallistuu Virtuosin lisäksi Xenex ja OV-Tuotanto. Hankkeeseen haetaan rahoitusta Opetusministeriöltä, Suomen Akatemialta ja/tai Tekesiltä.

c) KMO pyrkii erikoismusiikkioppilaitoksen asemaan mm. kehittämällä mestariluokkaopetustaan muuta erikoiskurssitoimintaansa kansainväliselle tasolle. Tarkoituksena on, että osa koulutuksesta tuotetaan verkkoviestinnän keinoin myös laajaan levitykseen Suomessa ja Euroopassa. Musiikkiopisto järjestää huhtikuun lopulla mestariluokkaopetusta kolmessa oppiaineessa: sellon, harmonikan ja sellon soitossa. Kurssin opetusta julkistetaan kolmessa lähetyksessä, jotka välittyvät Kuhmon kaapelitelevisiossa. Opisto tutkii myös yhteistoiminnassa Virtuosin kanssa mahdollisuuksia osallistua kurssillaan digitaalitelevisiokokeiluun.