Kaapeli-TV 'Kuhmon Kipinä'


Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskus Virtuosi on käynnistänyt kaapeli-TV -pilotoinnin. Tarkoituksena on virittää uusi väline kansalaisverkon ja Kuhmossa valmisteilla olevan musiikin virtuaaliyliopisto -hankkeen tueksi.

Tausta

Kuhmossa on Soneran ylläpitämä, noin tuhat taloutta käsittävä kaapeli-TV -verkko. Virtuosin vuokraisäntä, Profit Diggers Oy on kustantanut osaamiskeskuksen käyttöön kahdensuuntaisen kaapeli-TV -liittymän, joka mahdollistaa paikalliset TV-lähetykset. Sonera on edullista kuukausivuokraa vastaan toimittanut lähetykseen tarvittavat modulaattorivälineet.

Kaapeli-TV 'Kuhmon Kipinä' toimii työpöytä-TV -periaatteella. Ohjelmatuotannon perustana on RealNetworksin verkkolähetysalusta sekä Virtuosin tuottamat toimitusvälineet. Tukena käytetään kovalevyäänitystä, CD-polttoa, digitaalivalokuvausta, kuvien skannausta ja soiton MIDI-taltiointia.

Sisällön tuotanto

Verkkolähetykseen pohjautuva tuotantotapa antaa kansalaisille mahdollisuuden ottaa haltuun digitaalisen sisällöntuotannon keskeiset lajit ilman huomattavia lähtökustannuksia.

Tällä hetkellä sisältöä tuotetaan seuraaville lähetysmuodoille sekä niiden yhdistelmille:

TV-ohjelmien sisältö

Kuhmon Kipinä välittää Kainuun oppivat seutukunnat -hankkeen yhteydessä tuotettua aineistoa sekä Virtuosin ja Kuhmonetin tiedotusaineistoa. Kaapeli-TV peilaa Kuhmonetin verkkosivuilla käytyä mielipiteen vaihtoa ja Kuhmonet välittää puolestaan Kuhmon Kipinän sisältöjä tosiaikaisena verkkolähetyksenä sekä kertyneen ohjelma-arkiston aineistoa on-demand periaatteella.

Ohjelma koostuu tekstitauluja, animaatioita ja kuvasekvenssejä sisältävästä kehästä sekä ajankohtaisia paikallisaiheita koskevista pisteohjelmista. Virtuosi on inventoinut kansalaisjärjestöjen, oppilaitoksien ja kuhmolaisten yritysten tiedotustarvetta. Kartoituksessa löytyi parisenkymmentä ohjelmatuotannosta kiinnostunutta tahoa.

Tavoitteet

Osaamiskeskus etsii lisäksi keinoja, joiden avulla kiinnostavimmat kainuulaiset kaapeli-TV ohjelmat välittyisivät myös valtakunnallisesti.

Virtuosi vaikuttaa myös musiikin virtuaaliyliopisto -toiminnan käynnistäjänä. Kuhmon kamarimusiikin osaamiskeskus tuottaa ja välittää valtakunnallista musiikinopetusta hyödyntävää aineistoa musiikkitieteen laitoksien ja musiikkioppilaitoksien käyttöön.

Toteuttajat

Virtuosin tutkija Philip Donner vastaa hankkeen suunnittelusta ja koordinoinnista. Työ suoritetaan osaamiskeskuksen tuotekehitystyötät. Donner kirjoittaa ohjelmatuotantoon tarvittavat toimitusvälineet, jotka jaetaan veloituksetta kansalaisverkon jäsenille. Koordinaattori vastaa myös eri kansalaisryhmien aktivoimisesta kaapeli-TV:n sisällöntuotantoon.

Kuhmon Etäpalvelukeskuksen suunnittelija Virva Kettunen huolehtii sisältötuotannosta: kuvapistegrafiikkaan ja vektoripiirustuksiin perustuvista animaatioista, taitosta ja graafisesta suunnittelusta. Kettunen kehittää myös EPA:n palvelupisteitä verkkolähetyksen tarpeita palveleviksi työasemiksi ja opastaa asiakkaita niiden käytössä.

Aikataulu

Ensimmäisen vuoden työkohteita ovat tuotantoympäristön rakentaminen, sisällöllisen formaatin suunnittelu sekä Kuhmon ydinkeskustan asukkaiden aktivointi ohjelmatuotantoon.

Toisen vuoden aikana työn pääpaino keskittyy haja-asutusalueiden asukkaiden osallistamiseen paikallisperinteitä, kyläkuntien tapahtumia välittävään ohjelmatuotantoon.